Radio 2, Els Van Heuverzwyn, Geert Houck
Update ma 02 jan 15:38
ma 02 jan 05:37
Volgens het laatste inspectieverslag heeft het VOC in Merelbeke niet genoeg plaats voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Of zoals het officieel heet: het voldoet niet aan de acccomodatie- en bioveiligheidsmaatregelen. Dat betekent dat er niet genoeg plaats is om dieren op te vangen in een verblijf waarin ze zich goed voelen. En bioveiligheid slaat op de ruimte die er moet zijn om dieren in quarantaine te plaatsen als er een virus de ronde doet, zoals vogelgriep of corona. Door dat inspectieverslag krijgt het VOC voorlopig geen verlenging van zijn vergunning.
Dierenpark in privétuin “kan moeilijk aan alle voorwaarden voldoen”
Volgens Nick De Meulemeester van VOC Merelbeke doet het opvangcentrum al 40 jaar zijn best om alles volgens de regels te doen, en werkt het ook telkens mee met de inspecties die wel degelijk nodig zijn. “Maar,” zegt De Meulemeester, “we krijgen net veel meer dieren binnen door ziektes, soms tot 1.000 extra dieren op een jaar. Egels zijn er in 2022 minder binnengebracht, omdat een ziekte hen heeft uitgedund. Maar in 2021 kregen we 500 meer egels binnen. Wij kunnen geen extra ruimte creëren in onze privétuin. Daar hebben we de plaats en het geld niet voor. Ook mensen hebben we niet altijd genoeg om zieke dieren te verzorgen zoals het hoort.”
Verhuizen of extra locatie voor bepaalde dieren
Een verhuizing binnen de 2 jaar is volgens De Meulemeester dan ook nodig om aan alle overheidsvoorwaarden te kunnen voldoen. Het zou goed zijn als daar ook nog geld tegenover zou staan, “maar we doen het voorlopig met de middelen die we hebben”, zegt De Meulemeester. “Toch vinden we dat er dringend overleg nodig is met alle betrokkenen op het vlak van dierenopvang in privétuinen. Niet alleen voor het VOC in Merelbeke, maar ook voor de 9 andere dierenopvangcentra in Vlaanderen.”
Het gemeentebestuur van Merelbeke trekt intussen 150.000 euro uit voor de aankoop van een stuk grond waarop het nieuwe VOC kan komen. “We hebben een perceel van 1 hectare op het oog, de besprekingen met de eigenaar lopen”, zegt schepen Tim De Keukelaere (Open VLD). “Wel kan Merelbeke dat niet alleen dragen. We kijken voor de financiering ook naar andere overheden, zoals de provincie en de omliggende steden en gemeenten. Want ook zij brengen dieren naar ons opvangcentrum.”
Het VOC in Merelbeke vangt jaarlijks 4.000 tot 6.000 dieren op, werkt met 4 personeelsleden, een paar 100 vrijwilligers en jaarlijks zowat 30 stagiairs. Naast de opvang en verzorging van tamme en wilde dieren, doet het VOC ook de ziektebewaking voor de Vlaamse overheid over heel Oost-Vlaanderen. Ook de coördinatie van het Wildlife Taxi-team gebeurt in Merelbeke.