Educatieve werking

Bezoek het Opvangcentrum

het VOC staat niet open voor publiek om de noodzakelijke rust van de patiënten te garanderen, met uitzondering van de Kijkdagen en de Opendeurdag. Wanneer u een dier binnenbrengt, heeft u natuurlijk wel de kans om even een kijkje te nemen in onze accommodatie.

Een geleid bezoek kan wel aangevraagd worden. Op elk moment van het jaar zijn er voldoende vogels en/of andere wilde dieren aanwezig om op aanvraag een groep geïnteresseerden te ontvangen en rond te leiden. Een geleid bezoek omvat een rondleiding bij de buitenkooien met uitleg over de aanwezige dieren en eventueel een vrijlating van één of meerdere herstelde dieren. Dit bezoek duurt anderhalf uur en kan op wens worden aangepast.

Een geleid bezoek kost €75 voor een groep van max. 20 personen. Per extra persoon die deelneemt, is er een meerkost van €4 p.p. Bijkomend is er de kans om gratis een aangepaste verwerkingstaak mee te nemen met opdrachten om thuis of in de klas uit te voeren en dit vanaf de kleuterklas. Een boeiende en leerrijke uitstap voor elke leeftijd.

Een geleid bezoek kan worden aangevraagd via onze contactpagina.


Advies nodig?




Schade door kraaien
Problemen met marters
Vogels voederen
Help de egel


Kauw in de schouw
Vogelgriep

Ziektebewaking

Als opvangcentrum voor vogels en wilde dieren hebben wij een zeer uitgebreid takenpakket. Zo revalideren we zieke en gewonde wilde dieren, vangen we ontsnapte gedomesticeerde dieren tijdelijk op, etc. Maar naast de zorg voor gewonde dieren werken we ook samen met verschillende instanties in het kader van ziektebewaking. Als opvangcentrum voor wilde dieren moeten we alert blijven voor infecties en ziekteverwekkers die kunnen voorkomen
bij wilde fauna. Zo heeft elke provincie een opvangcentrum dat samenwerk met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor de bewaking van ziekten bij de wilde fauna. In de provincie Oost-Vlaanderen neemt ons VOC die taak op. Dit wil zeggen dat we in opdracht van het ANB bepaalde
diersoorten die onder verdachte omstandigheden sterven gaan halen om te laten onderzoeken. Zie ook www.natuurenbos/wildedierenziekten

 

Vogelgriep:

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen voornamelijk af van de pathogeniciteit van de virusstam, maar ook van de leeftijd van het getroffen dier, de omgeving en het aanwezig zijn van eventuele andere infecties hebben hier een impact op. Het vogelgriepvirus piekt in bepaalde periodes die vaak geassocieerd worden met de vogeltrek. Verschillende vogels die normaal niet samen leven, kunnen elkaar kruisen op hun trektocht, vooral dan in de buurt van meren en moerasgebieden. En aangezien het virus zeer besmettelijk is kan het zich zo snel verspreiden. Die verspreiding kan op twee manieren gebeuren: via direct of indirect contact. Bij direct contact komen dieren rechtstreeks met elkaar in contact. Maar ook de mens kan door het hanteren van een besmet dier het virus via handen of voorwerpen doorgeven naar andere vogels. Als de verspreiding via luchtpartikels gebeurt spreekt men van een besmetting door indirect contact. Ook in het wild levende vogels die mesten in het water of boven een pluimvee-ren of volière kunnen zo voor indirecte verspreiding van het vogelgriepvirus zorgen.

Concreet halen wij kadavers op die in verdachte omstandigheden zijn gestorven. Deze worden doorgegeven aan Sciencano die een autopsie uitvoert en de doodsoorzaak probeert te achterhalen. Het belang van dit soort onderzoeken en onze medewerking valt niet te onderschatten. Zo worden er onderzoeken verricht naar bacteriële infecties bij egels, griepvirussen zoals vogelgriep. Heel wat wilde dieren kunnen drager zijn van dit soort ziekten en enkele daarvan zijn ook een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is op mensen. Op vraag van het ANB (agentschap voor natuur en bos) of het FAVV (federaal ag. voorde veiligheid van de voedselketen) rukken we uit. Het VOC kan ook deze beslissing nemen adhv een aantal criteria.

Egels:

Al enkele jaren kampen egels met een mysterieuze ziekte. De dieren hebben grote wonden ter hoogte van de kop en/of poten die vaak vol etter en maden zitten. Door de medewerking van verschillende VOC’s, waaronder VOC Merelbeke, krijgen de onderzoekers de kans om de ziekte in kaart te brengen. Uit alle gegevens blijkt dat dit een bacteriële infectie is, waaronder ook de difteriebacterie. Difterie is ook bij de mens een gekende ziekte, waarvoor iedereen is tegen ingeënt. Het zijn ook voornamelijk mannelijke egels die deze verwondingen vertonen. Daaruit kan men stellen dat de wonden ook deels komen door agressie onder elkaar tijdens het paarseizoen, zo kan het zijn dat de bacterie makkelijker kan indringen in al verwondde egels. Door de resultaten van het onderzoek hebben wij ons revalidatieplan aangepast en merken we bij vele egels een langzaam maar zekere verbetering. Vele dieren hebben maanden gerevalideerd maar hebben we toch met succes, en enkele littekens, kunnen vrijlaten.