Dier in nood - Algemene informatie
Ik vond een dier! Wat doe ik?
Heb je een dier in nood gevonden? Hoe eerder het dier professionele zorgen kan krijgen, hoe groter zijn kans wordt naar de natuur te kunnen terugkeren. Het dier moet immers gepaste voeding en verzorging krijgen, naargelang de soort en haar behoeften. Daarom onderneem je best zelf niets en breng je het dier in kwestie zo vlug mogelijk over naar een erkend Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Daar beschikken de verantwoordelijke, zijn dierenarts, en de medewerkers over de nodige expertise. Je mag altijd even bellen om je probleem voor te leggen aan mensen met meer ervaring.
Wanneer je met een dier naar ons opvangcentrum komt, breng dan gerust je kinderen mee. Op die manier kunnen ze kennismaken met de werking van zo’n centrum en met de wilde dieren die er met veel kennis verzorgd worden in afwachting van hun vrijlating in de natuur.
Alvorens een vogel of een ander wild dier in de handen te nemen, doe je er goed aan eerst zijn gedrag gade te slaan. Heeft het dier werkelijk hulp nodig? Meer informatie kan je vinden onder:
Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen
Indien je het dier zelf niet kunt brengen en het behoort tot de wilde fauna (dus geen exoot of gedomesticeerde soort) kan je het dier ook laten ophalen door het Wildlife VOC Team. Je kan hen bereiken op 09/230.46.46 tussen 08u00 en 20u00. Zij brengen indien mogelijk de dieren in nood gratis en vrijwillig over tot bij het dichtstbijzijnde opvangcentrum. Kijk voor meer informatie op onze WTT pagina.
Opgelet: Onze vrijwilligers rijden enkel uit als:
- U het dier (behalve roofvogels en jachtwild) heeft opgevangen in een doos,
- Niet over eigen vervoer beschikt,
- Om medische redenen zich niet kan verplaatsen,
- U vastzit door (thuis) werk.
Let op!
Alle wilde vogels en zoogdieren genieten een wettelijke bescherming en je mag ze niet zonder vergunning in je bezit houden! Contacteer ons daarom zo snel mogelijk. Elk jaar vangen de 10 Vlaamse opvangcentra bijna 50.000 noodlijdende wilde vogels en zoogdieren op, waarvan gemiddeld 60% terug in de natuur kan worden vrijgelaten. Aarzel dus niet om een dier binnen te brengen want hier is de nodige kennis en ervaring aanwezig.
Maak het bestaan van de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren bekend in je omgeving. Zo voorkom je dat vele wilde vogels en zoogdieren worden verzorgd en bijgehouden door ondeskundige personen. Zij willen de vogel misschien wel een helpende hand bieden, maar beschikken niet over de nodige kennis. Het toedienen van een ongepaste of slechte verzorging kan de dood betekenen van het dier dat je wil helpen. Men kan nooit zo vlug de juiste oorzaken van een slechte gezondheid inschatten als de mensen die er dag in dag uit mee bezig zijn