Word vrijwilliger

Een handje toesteken?

De werking van het VOC steunt grotendeels op vrijwilligerswerk. Steeds meer dieren worden in ons opvangcentrum verzorgd, en we zijn altijd op zoek naar extra helpende handen. Mensen die een hart hebben voor dieren, van de natuur houden, en zich willen inzetten voor één of meerdere taken. Vrijwilligerswerk is mogelijk vanaf 16 jaar.

Het vrijwilligersteam bestaat niet alleen uit verzorgers, maar er is bijvoorbeeld ook het Wildlife Team voor situaties waarbij de vinder de patiënt niet zelf naar het VOC kan brengen. In elke regio van Oost-Vlaanderen zitten één of meerdere vrijwilligers die kunnen helpen bij het transport. Meestal brengt de vinder graag zelf het dier naar het opvangcentrum,  zo kan die meteen onze accommodatie zien. Het VOC is namelijk niet vrij toegankelijk voor vrije bezoeken, met uitzondering van onze opendeurdagen. Wenst u ook te helpen door enkele keren per jaar een dier voor ons op te halen, laat dit dan zeker even weten via onze contactpagina.

Daarnaast zijn er ook enkele dierenartsen bereid om als vrijwilliger mee te werken aan de revalidatie van onze dieren. Zij stellen al hun kennis en apparatuur ten dienst van het VOC, vooral voor zware gevallen waarbij bijvoorbeeld een operatie onder narcose aangewezen blijkt. Ook de dierenkliniek van Merelbeke helpt ons bij sommige moeilijke patiënten, of bij het bepalen van de correcte medicatie voor bepaalde probleemsoorten zoals egels.

Of misschien kan u ons vanuit een ander professioneel standpunt helpen? We kunnen hulp gebruiken van schrijnwerkers, klusjesmannen, fondsenwervers,… Kijk zeker even op onze “Wat zoeken we” pagina. 

Wederkerende taken

Vrijwillige medewerkers kunnen zich engageren voor diverse taken. Ze kunnen bijvoorbeeld een keuze maken uit:

  • Onderhoud van de accomodatie
  • Voederteam
  • Ophaaldienst
  • Administratieve taken
  • Activiteiten uitwerken en helpen organiseren

De nodige infrastructuur en logistiek om deze taken degelijk te kunnen uitvoeren, staan ter beschikking van de medewerkers. De taken die de vrijwilliger wil uitvoeren, worden op voorhand besproken met de VOC-verantwoordelijke of met de polyvalente medewerkers. Wijzigingen aan de toevertrouwde taken gebeuren op basis van wederzijds overleg. Zo kan je ook evolueren in je takenpakket.

Elke vrijwilliger dient wanneer die aanwezig is in het VOC volgende taken te kunnen uitvoeren:

  • Mensen ontvangen die een dier binnenbrengen
  • Telefonische oproepen beantwoorden
  • Basisbehoeften voorzien voor de dieren

Van vrijwilligers die deel uitmaken van het voederteam, wordt verwacht dat zij tussen het voederen door ook de kooien reinigen en de couveuses proper houden.

Onderhoud van de accomodatie

Naast het voederen en verzorgen van de dieren, moeten deze natuurlijk ook in propere kooien kunnen revalideren en aansterken. Daarom zijn we steeds op zoek naar mensen die een extra handje kunnen uitsteken om al onze kooien zo optimaal mogelijk te onderhouden voor de dieren. Zo kunnen de dieren zich niet verder bevuilen, niet kwetsen aan gevaarlijke onderdelen,…

Voederteam tijdens het voortplantingsseizoen

Van april tot half september worden heel wat jongen van vele vogelsoorten, konijnen, hazen, bunzings,… binnengebracht. Tijdens deze drukke periode worden vrijwilligers ingeschakeld in voederteams. Elk voederteam is verantwoordelijk voor het voederen van de jongen tijdens hun shift. Er worden 3 shiften per dag georganiseerd:

  • 08u30 – 13u00
  • 13u00 – 18u00
  • 18u00 – 22u00

Deze voederteams maken een wezenlijk deel uit van het opvangcentrum. De meeste nestjongen moeten om de 20 tot 30 minuten gevoederd worden! Deze medewerkers spelen dus een cruciale rol in de verzorging en het grootbrengen van al deze dieren.

Ophaaldienst

Er wordt steeds op aangedrongen bij de beller om het dier zelf binnen te brengen. Het is voor het VOC onmogelijk om alle gewonde, zieke, of verzwakte dieren op te halen. De medewerkers kunnen het opvangcentrum niet zomaar verlaten, omdat er continu verzorging nodig is, en bovendien permanentie nodig is om hulpbehoevende dieren te ontvangen en telefonische oproepen te beantwoorden.

Voor situaties waarin de persoon die het dier gevonden heeft echt niet in de mogelijkheid verkeert om het dier te transporteren, hebben we echter afzonderlijke vrijwilligers die zich engageren bij de ophaaldienst. Zij worden gecontacteerd wanneer een dier dient opgehaald te worden in hun streek, waarna zij het gewonde of verzwakte dier ophalen en naar het VOC brengen waar de VOC-verantwoordelijke de eerste zorgen toedient.

Concreet ziet deze procedure er als volgt uit:

  1. Telefonische oproep
  2. Beller kan onmogelijk het dier naar het VOC brengen
  3. De dispatcher zoekt via de vrijwilligerslijst iemand op uit de omgeving
  4. Er worden telefonische afspraken gemaakt
  5. De vrijwilliger haalt het dier op, en brengt het naar het opvangcentrum

Hoe vaak een vrijwilliger een dier gaat ophalen, is uiteraard afhankelijk van het aantal oproepen die het VOC verwerkt, het aantal vrijwilligers wonende in een bepaalde regio,… 

Administratieve taken

Zoals elke vereniging kunnen we slechts een goede werking hebben mits de nodige administratie. Ervoor zorgen dat alle dieren correct gedocumenteerd worden, dat alle vrijwilligers weten wanneer en waar ze verwacht worden voor welke taken, dat onze leden op de hoogte blijven van onze werking,… Daarom zoeken wij ook helpende handen voor volgende taken:

  • Ontwerpen van affiches en flyers voor activiteiten
  • Artikels schrijven voor ons ledentijdschrift
  • Brieven versturen naar mensen die een vogel of een wild dier binnenbrachten, om hen te informeren of het dier terug werd vrijgelaten
  • Gegevens invoeren van klinische fiches
  • Opzetten online databank
  • Telefoon beantwoorden
  • Archief sorteren

Activiteiten uitwerken en organiseren

Activiteiten:

  • Helpen op opendeurdag, quiz, eetfestijn,…
  • Infostand bemannen tijdens evenementen
  • Brainstormen over nieuwe activiteiten
  • Ledenwerving