Eind 2013 en begin 2014 waren er veel meldingen van hoogspanningsslachtoffers ter hoogte van de Doornikse Heerweg te Oudenaarde. We kregen onderstaande gegevens van de vrijwilliger van het VOC , Nico Geiregat . Hij volgt het probleem op , samen met enkele anderen van o.a. natuurpunt Oudenaarde, zodat er concreet bewijsmateriaal is van het aantal slachtoffers. Ze bekijken de trekbewegingen van de meeuwen tussen de donk van Oudenaarde en de omliggende akkers. Buurtbewoners kregen weet van onze organisatie en contacteerden ons. Het probleem sleept al jaren aan maar de buurtbewoners wisten niet waar ze terecht konden met de slachtoffers. De laatste twee weken van december en de eerste twee weken van januari bracht men bijna dagelijks meeuwen met erg gecompliceerde vleugelbreuken binnen.


De meeste slachtoffers vond men bij ochtendlijke controles. Bij verschillende van die controles zag men hoe het merendeel van de vogels in groepen over de leidingen heen vlogen of hun koers tijdig aanpasten door langs de kabels te gaan vliegen. De hoogspanningsleidingen werden te laat gezien en de meeuwen vlogen er tegen. Ook merkte men op dat de meeuwen net op tijd de leidingen zagen waardoor er paniek ontstond en ze uitweken. Hierbij was te horen dat de vogels elkaar soms raakten. De hoogspanningsleidingen bestaan uit 7 kabels of “geleiders” waardoor de vogels in een kluwen van draden terecht komen.

Op een goede maand geeft dit een totaal van een 60-tal slachtoffers die op die plaats gevonden zijn. Dit kan zelfs wat meer zijn als bijvoorbeeld ingecalculeerd wordt dat er predatie is van roofdieren zoals een vos die dagelijks op zulke plaatsen onder hoogspanningskabels of windmolens komen jagen op de gekwetste dieren. 

Het staat buiten kijf dat Vogelbescherming Vlaanderen dit ook opvolgt. Elia is op de hoogte van het probleem en doet onderzoek naar mogelijke oplossingen. Momenteel ziet het er helaas wel zo uit dat het nog lang wachten zal worden vooraleer Elia zelf haar draden zichtbaar maakt met bvb. grote bollen op deze probleemzone van hun net. Het is namelijk een dure operatie die moet gebeuren met helikopters.

 
Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u