‘Een vos in het water was ook nieuw voor ons’JOD

In het Nieuwsblad kon je onlangs lezen over een vos die in het water was gesukkeld en door de Gentse brandweer gered werd. Het volledige artikel kan je hier lezen: Link naar artikel.

 

De vos uit het Gentse water werd enkele dagen later vrij gelaten. Hij werd voorzien met een GPS zender en wordt nu verder opgevolgd door het INBO . Het is de eerste vos in stedelijk gebied die een meerwaarde zal betekenen voor het vossenonderzoek van het INBO (instituut voor natuur en bos uit Geraardsbergen).
 
Bij het INBO las men ook het artikel in de Gentenaar en kwamen zo bij het voc terecht. Al 20 jaar voeren ze vossenonderzoek uit met zenders maar recent met GPS-zenders. De vos werd op de rand van het stedelijk gebied van Gent gelost in een min of meer jachtvrije zone. Het is een mannetje (rekel) die naar alle waarschijnlijkheid dit jaar geboren is. Om de zoveel uren krijgt het INBO per e-mail informatie via de GPS zender . Hij werd ook voorzien van 2 oormerken. Zo gaat de zender bij overlijden van de vos misschien niet verloren. Hopelijk gebeurt dat niet te snel want 9 op de 10 jonge vossen overlijden in het eerste levensjaar wees het onderzoek uit van het INBO. De oorzaak is het verkeer en de hoge jachtdruk.

 

Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u