Milieuschepen Paul Geerinckx van Knokke-Heist vindt dat het VOC zich beter niet inlaat met gewonde meeuwen. Wat voor nut heeft het om de overpopulatie te bestrijden als je daarnaast elke gewonde meeuw gaat redden?


De meeuwenpopulatie stijgt helemaal niet. Studies tonen immers aan dat er een daling is van de totale meeuwenpopulatie. Meeuwen worden genoodzaakt om alsmaar dichter bij de mens te gaan leven en broeden. Doordat o.a. hun aantal natuurlijkebroedgebieden afnemen, proberen ze alternatieve mogelijkheden uit om hun nest te bouwen.

In de stad broeden ze vooral op gebouwen. En het voordeel aan broeden in de stad is dat er makkelijk voedsel voor handen is. Vaak meer dan aan de zee tegenwoordig. Dit door mensen die brood smijten in de parken en in hun tuinen. Katten – en hondenbrokken lusten ze ook en dat is ook overal te vinden in de buurt van de mens. Als deze zaken niet meer voor handen zijn, zullen de meeuwen minder op het land hun voedsel zoeken...
 

Waarom de dieren beschermen als er te veel zijn? "Je kan ze toch niet laten sterven?", aldus het vogelopvangcentrum. "Meeuwen wél", zegt milieuschepen Paul Geerinckx van Knokke-Heist. "Dat gekrijs maakt de mensen depressief."


Dus mensen , vooraleer jullie deze luchtacrobaten met de vinger wijzen, steek de hand eerst in eigen boezem. Sluit vuilzakken goed af, gooi geen eten op de grond, ... Krijsende meeuwen zorgen soms voor veel lawaai maar dat doen ze o.a. om contact te houden met hun jongen. Eind augustus zwermen zowel de jonge als de oude meeuwen uit en is de lawaaioverlast voorbij. Een baby mag toch ook huilen of verbieden we dit binnenkort ook? 

Belangrijk om weten is dat er slechts twee soorten meeuwen broeden in de stad: de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw. 

Storende trekjes maken de meeuwen van tijd tot tijd minder sympathiek, maar gedragen wij ons wel altijd gepast?

 

Het volledige artikel vind je op http://www.hln.be/

 

 

Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u