Het Wildlife Taxi Team (WTT) is een netwerk van chauffeurs en dispatchers die op vrijwillige basis noodlijdende wilde dieren ophalen en transporteren naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC). Personen die een noodlijdend wild dier hebben gevonden, worden altijd gevraagd om het dier zelf naar een VOC te brengen. Is deze persoon niet in de mogelijkheid, kan de hulp van het Wildlife Taxi Team ingeschakeld worden. De WTT-dispatcher zoekt iemand van het team die in de streek van de beller woont en beschikbaar is. De beschikbare WTT-chauffeur gaat het dier ophalen en brengt het zo snel mogelijk naar een VOC, waar een VOC-medewerker de eerste zorgen toedientOm oproepen snel en efficient af te handelen ,hebben we veel vrijwilligers nodig. Je kan op verschillende manieren helpen. Het WTT is zowel op zoek naar chauffeurs als naar dispatchers. Uiteraard kan je ook voor beide rollen kiezen.

 

WTT Chauffeur.

Als chauffeur sta je in voor het transport van noodlijdende, wilde dieren . Doordat je in contact komt met zowel de vinder van het noodlijdend dier, als met het VOC, ben jij het gezicht van het WTT.

 

Je geeft vooraf de vaste dagen of  uren door wannneer je eventueel beschikbaar kunt zijn voor het ophalen van een noodlijdend dier. Binnen de periode dat jij beschikbaar bent, kan je een telefoontje krijgen van de WTT dispatcher om een dier in jouw omgeving  op te halen. Je haalt het dier op bij de melder thuis en brenht het naar het VOC  voor verdere verzorging . Je bent eigenlijk een soort ambulancier voor wilde dieren.

 

Wat heb je nodig :

-        Telefoon

-        Auto + rijbewijs

-        Tijdom nu en dn een dier te transporteren. Dit kan je bv. Combineren met je dagelijkse rit naar huis of naar je werk

-        Je bent sociaal, flexibel en vriendelijk tegenover andere mensen.

-        Je hebt geen voorafgaande kennis nodig .

-        Je bepaalt zelf je beschikbaarheid en de gemeenten waarin je actief wilt zijn.

-        Je ontvangt een infomap die je allerlei situaties eenvoudig  helpt aan te pakken .

-        Soms moet het dier nog gevangen worden , maar in 90% van de gevallen zit het dier al in een kartonnen doos.

 

Profiel WTT-dispatcher

Als vrijwilliger-dispatcher sta je in voor de telefoonpermanentie. Je beantwoordt meldingen van wilde dieren in nood, geeft advies en zoekt indien nodig een WTT-chauffeur om een dier op te halen. Als dispatcher ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen die een noodlijdend dier hebben gevonden. Je bent het gezicht van het Wildlife Taxi Team, Vogelbescherming Vlaanderen en de VOC’s.

 

 

Wat heb je nodig?

-        Telefoon

-        Computer of smartphone

-        Tijd: 5-20 min  voor het afhandelen van een oproep. In rustige periodes ( herfst en winter) max twee oproepen per dag. In drukke periodes ( lente en zomer) 2 tot 5 oproepen  per dag

-        Je hebt geen voorafgaande kennis nodig

-        Je bent sociaal, vriendelijk aan de telefoon en je kan probleemoplossend denken

-        Je staat minimaal 2 keer per maand in voor een shift dispatching an 4 uur .

-        Je ontvangt een infomap die je allerlei situaties eenvoudig  helpt aan te pakken.

-        Je krijgt toegang tot de digitale lijst en kaart met de WTT chauffeurs.

 

 

 

Mag ik vrijwilligerswerk doen ?

Vrijwilligerswerk is in principe onbezoldigd met uitzondering van een eventuele onkostenvergoeding ( zie verder). Dat wil zeggen dat je vrijwilligerswerk zonder probleem  kan uitvoeren naast je vaste baan. Ook als je werkloos of arbeidsongeschikt bent, is dit geen probleem. In dit laatste geval vraag je aan je uitkeringsinstantie of je vrijwilligerswerk mag doen. Meestal krijg je groen licht .

 

Mag ik een wild dier zomaar vervoeren?

In principe is het verboden om wilde dieren te vangen , te transporteren of in je bezit te hebben. De erkende VOC’s hebben voor het helpen van dieren in nood een afwijking op dit verbod. Als vrijwilliger van jet WTT word je een medewerker van het VOC  en mag je ook noodlijdende wilde dieren vervoeren , mits deze naar een VOC  worden gebracht.

 

Mijn beschikbaarheid

Je bepaalt zelf je engagement . Ben je vaak of slechts af en toe beschikbaar? Geen probleem , alle hulp is welkom. Om het gemakkelijk te maken voor de dispatcher geef je vooraf aan wanneer je kan ingeschakeld worden. Soms valt het voor dat hoewel je je als chauffeur ‘ als beschikbaar’ hebt opgegeven , de transportvraag toch ongelegen komt. Ben je net even met iets anders bezig? Geen probleem. De dispatcher zal een andere chauffeur proberen zoeken.

 

Hoe vaak wordt ik gebeld?

Dit is moeilijk te voorspellen. Het hangt af van verschillende factoren : hoe dichter een oproep bij jou in de buurt , hoe groter de kans dat je als chauffeur gebeld wordt. Ben je vaak beschikbaar en woon je bv centraal in het werkingsgebied , dan kan het zijn dat je in drukke periodes dagelijks wordt gebeld. Maar in andere periodes van het jaar kan dat slechts 1 keer per maand zijn . Voor dispatchers  zijn er over het algemeen, in rustiger periodes, (winterseizoen ) 0 tot 2 oproepen per dag . In drukke periodes ( lente en zomer) 2 tot 8 oproepen per dag.

 

Eigen auto

Het ophalen en vervoeren van de dieren doe je met je eigen auto. Er is geen WTT auto beschikbaar.

 

 

 

Vang en transportmateriaal

Meestal heeft de vinder het dier al in een kartonnen doos geplaatst. Je kan natuurlijk altijd een reservedoos in je auto meenemen. Voor het eventueel vangen van een dier kan je ook een handschoen of een handdoek gebruiken. Speciefiek vang – en transportmateriaal ( zaoals netten, transportkist)   kan je als iets avontuurlijkere WTT  vrijwilliger lenen bij het VOC of zelf aanschaffen ( voordelige leveranciers op aanvraag )

 

Onkostenvergoeding.

Het vrijwilligerswerk is onbezoldigd. Verplaatsingskosten, brandstof en telefoonkosten worden niet vergoed. Wel ontvang je jaarlijks een kadootje van Vogelbescherming Vlaanderen voor jouw fantastische inzet.

 

Verzekering

Als WTT vrijwilliger ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichemelijke ongevallen tijdens de uitvoering van je taken , of op weg van en naar de plaats waar de taken worden uitgevoerd. Schade aan eigen materiaal of de wagen is niet verzekerd.

 

Voordelen

Het WTT Gent Meetjesland is een lokale afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen. De afdelingsmedewerkers staan samen met Vogelbescherming Vlaanderen klaar voor jouw begeleiding.

 

-        Persoonlijke begeleiding en dagelijkse ondersteuning

-        Steeds beschikbaar voor het beantwoorden van je vragen

-        Een handige infomap met de meest voorkomende diersoorten en mogelijke situaties.

-        Een opleiding voordat je van start gaat als WTT vrijwilliger.

-        Een persoonlijk medewerkerspasje , zodat je jezelf kan identificeren als WTT  medewerker

 

Word jij onze nieuwe vrijwillger?

 

Ben je helemaal gewonnen voor dit soort vrijwilligerswerk en wil je graag deel uitmaken van het team. Stuur een mailtje naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je krijgt de digitale infomap  van het WTT toegestuurd met infofiches over veel voorkomende situaties en een vrijwilligersovereenkomst dat je ons ondertekend mag terugsturen.

Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u