redding van meer dan 1000 kikkers uit een bouwput op de site van de appartementen Brookville aan de Gaston Crommenlaan te Ledeberg

Ongeveer een jaar geleden kregen we een verontrustend mailtje van enkele buurtbewoners.
Projectontwikkelaars die samenwerken met WoninGent gingen een bouwput dichtsmijten maar deze put zat vol kikkers. De put is 15 m op 20 m en het water dat erin staat was op het laagste punt een halve meter diep.
We volgden de vorderingen op en na heel wat heen en weer gemail, kregen we een seintje dat het dempen van de put begin oktober op de planning stond.
We vroegen aan het agentschap voor natuur en bos waar we de kikkers mochten uitzetten nadat we ze gevangen hebben.. 
 
Woensdag 30 september schoten we in actie. Onder leiding van de voc-verantwoordelijkehielpen een vijftiental vrijwilligers mee aan deze actie. Bedankt voor de helpende handen. 
 
Alle amfibieën werden ook geteld : 
 
- 1000 halfwassen kikkertjes (dus nog met staart) al dan niet met pootjes.
- 150 mini kikkers 
- 70 volwassen kikkers. 
 
De eerste dag van de reddingsactie redden we  in totaal 1200 exemplaren , die we terug vrij lieten in een vijver en de Schelde aan de Meierij. De kikkers die er voorkwamen waren de bastaardkikker en de meerkikker. Ook veel macro-infertebraten brachten we over.
Enkele dagen later konden we nog honderden exemplaren redden van de dood.
Bedankt ook aan Nico De Craene, sergeant bij Gentse brandweer die een dierenvangteam begeleidt. Hij zorgde voor verschillende pompen en mankracht.
Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u