Nick De Meulemeester van het vogelasiel met twee van de in beslag genomen uilen. - Foto Yves Masscho

Nick De Meulemeester van het vogelasiel met twee van de in beslag genomen uilen. - Foto Yves Masscho

Het Vogelopvangcentrum in Merelbeke vangt op dit moment zeven verwaarloosde uilen op. Die werden in beslag genomen bij een ondernemer uit de omgeving van Deinze. "Oehoes met een spanwijdte van anderhalve meter zaten opgesloten in hokken van 80 centimeter breed", zegt Nick De Meulemeester.

In totaal trof de federale overheidsdienst dierenwelzijn negen uilen aan in de hokken. Het ging om drie gewone kerkuilen, één zwarte kerkuil, twee Afrikaanse oehoes en twee Amerikaanse oehoes. "De hokken waarin die uilen opgesloten werden, voldeden echt niet. De kerkuilen zaten in papegaaienkooien en één oehoe zat in een hok van minder dan één meter breed en had daardoor een vervormde bek. Ook de andere oehoes zaten in te kleine kooien", zegt De Meulemeester. "De dieren waren ook veel te mager. We bekijken nu of ze worminfecties hebben of te weinig eten kregen."

Van de negen uilen werden er zeven overgebracht naar Merelbeke. Twee uilen moesten blijven zitten wegens plaatsgebrek. "De eigenaar heeft nog een kans om zijn uilen terug te krijgen", zegt De Meulemeester. "Hij had materiaal gekocht om een grotere volière te bouwen, maar was er nog niet aan begonnen. Hij zal het nu snel moeten doen. De uilen zullen het vermoedelijk wel halen."
 

Geen wetgeving

"Eigenlijk bestaat er niet echt een wetgeving over het houden en verhandelen van roofvogels", zegt De Meulemeester. "Iedereen kan zomaar een roofvogel kopen of verkopen en dan krijg je zo'n problemen, want een roofvogel vraagt veel onderhoud. Eigenlijk zijn wij tegen het houden van uilen in gevangenschap aangezien het nachtdieren zijn." (EDG)

Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u