OPVANGCENTRUM PLAKT ZELF ROOFVOGELSTICKERS OP GLAZEN GELUIDSSCHERMEN

Nick plakt de vogelstickers langs de geluidswering van de R4. - Foto Yves Masscho

Nick plakt de vogelstickers langs de geluidswering van de R4. - Foto Yves Masscho

Het vogelopvangcentrum van Merelbeke heeft zelf roofvogelstickers aangebracht op de glazen geluidswanden langs de R4. "Het Agentschap Wegen & Verkeer had prijsoffertes laten maken en het zou 6.000 euro kosten. Daarom doen we het nu zelf... voor een tiende van de prijs", zegt Nick De Meulemeester. De vogels kunnen zich niet meer te pletter vliegen tegen de wand.

"Het is een pak kouder aan het worden en dat betekent dat binnenkort veel trekvogels over ons land naar het Zuiden zullen vliegen. Die vogels riskeren zich te pletter te vliegen tegen die doorzichtige wanden langs de R4", zegt Nick De Meulemeester van het vogelopvangcentrum. "We vermoeden dat die wanden er zijn geplaatst om het uitzicht voor de omwonenden te garanderen, maar voor vogels is dit vreselijk. Het zijn ook de enige transparante geluidsschermen in de provincie. We hebben al een paar vogels binnengekregen die er tegen zijn gebotst. De meeste vogels die hier tegen de wanden vliegen, worden met zekerheid door katten, vossen of ratten meegenomen. We kunnen dus onmogelijk inschatten hoeveel vogels hier al het leven lieten."

Het vogelopvangcentrum kaartte het probleem aan bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Die Vlaamse overheidsdienst liet gespecialiseerde bedrijven bestekken opmaken om stickers op de glazen geluidswanden te plakken zodat de vogels er niet tegen vliegen. Die waren zo hoog dat AWV meteen afhaakte. "Het zou 5 à 6.000 euro moeten kosten om die paar stickers aan te brengen. Dat is een belachelijk hoog bedrag. Er moet natuurlijk een werkgroep samengesteld worden en vergaderingen georganiseerd worden. We begrijpen dat wel, maar dat lost de situatie voor die vogels niet op. Daarom hebben we voorgesteld om het zelf te doen voor zowat een tiende van de prijs", legt De Meulemeester uit. "Eigenlijk betaalt men ons alleen de kosten van de stickers (4 euro per blad) en 3 werkuren. Het enige wat onze vzw er aan verdient, zijn die uren en 80 cent per stickerblad omdat we een korting kregen van de vogelbescherming."

In anderhalf uur waren alle stickers geplakt. Vooral lijsters en roodborstjes dreigden zich er te pletter te vliegen. "We denken er zelfs over na om ook bij bedrijven een dergelijke service aan te bieden. We hebben een professionele glazenwasser in onze rangen. Hij kan die stickers bij bedrijven aanbrengen. Wie geïnteresseerd is, kan contact met ons opnemen", zegt De Meulemeester.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-merelbeke/stickers-redden-vogels-langs-r4-a2097434/

Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u