Deze kerkuil werd in december 2013 binnen gebracht. Hij was verwaarloosd en heeft  langdurig in een te klein kooitje gevangen gezeten. Vermoedelijk als nestjong gevonden en opgekweekt door de vinders. Door isolement en gevangenschap in deze kleine ronde papegaaienkooi vertoonde hij neurologische problemen. Dit zal waarschijnlijk de reden zijn waarom men hem binnengebracht heeft in het VOC, maar de persoon die de vogel kwam brengen beweerde dat de uil in deze toestand voor zijn voeten uit een boom viel.

 

Op 14/02/2014  kreeg hij een wasbeurt. We hebben eerst zijn toestand gestabiliseerd. Pas dan had hij een goede conditie en kon hij een wasbeurt aan. 

Na een lekker warm bad ziet hij er al veel beter uit. Ook zijn fysieke toestand is verbeterd: hij vertoont minder neurotische afwijkingen, zijn pluimen zijn nog niet in orde. Deze kerkuil heeft nog een lange revalidatie voor de boeg. Mogelijks moeten we de pluimen stiften. 

Stiften houdt in dat we pluimen van een dode vogel gebruiken om die op de pluimen van een levende vogel te lijmen. Er wordt een pin ingestoken zodat de pluim mooi op zijn plaats zit.Een volgroeide pluim is dood materiaal en die kan je op een andere slechte of afgebroken pluim lijmen ( enten) .

Tot de volgende ruiperiode doet die pluim perfect als ze goed ingeplant is. We laten dit doen door een ervaren dierenarts. Voorbeeld zie foto ( bosuil die we in de herfst gestift hebben) 

 
Deel dit artikel

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14
9820 Merelbeke
Tel 09 230 46 46


Alle dagen open van 8u tot 22u