We kennen het probleem en we willen verklaren waarom de vogel dit doet. We geven jullie een reeks tips die, afhankelijk van hun specifieke situatie, toegepast kunnen worden, of een afgeleide hiervan.   Dit gedrag neemt af / verdwijnt sowieso tegen het einde van het broedseizoen.
 

Siliconen wegpikken

U bent zeker niet de eerste die last heeft van kraaiachtigen die de siliconen komen uitpikken.

De oorzaken van dit gedrag kunnen verschillend zijn. Blijkbaar worden in sommige siliconen en in de vroegere 'mastiek' gebruik gemaakt van lijnzaadolie. De smaak van lijnzaadolie zou bij de kraaien in smaak vallen. In sommige gevallen helpt het dus om een andere soort silicone te gebruiken. Azijnachtige smaken zouden de vogels niet graag hebben. Het is echter niet praktisch om dagelijks de siliconen met azijn in te smeren…

In andere gevallen is dit gedrag voortgekomen als gevolg van territoriale gedragingen. Kraaien zien hun spiegelbeeld in het glas en denken dat er een concurrent in hun territorium aanwezig is. Ze willen de concurrent wegjagen en beginnen tegen de ramen te tikken. De enige plek waar ze grip op hun 'tegenstander' kunnen krijgen is op de silicone, waarin ze in kunnen pikken en aan kunnen trekken. Bij sommige kraaien wordt er gewoon van uitgegaan dat ze in de siliconen pikken als vorm van tijdverdrijf, een leuk spelletje... In deze gevallen moet men trachten het gedrag te doorbreken. Dit wil zeggen dat er getracht moet worden om het een tijd onmogelijk te maken voor de kraaien om aan de siliconen te geraken. Tracht eerst en vooral de reflectie weg te nemen door karton (aan de buitenkant) of glasgordijnen (aan de binnenkant) te hangen. Zet bloempotten op de vensterbanken, zorg dat er iets staat of hangt dat beweegt en hen afschrikt (plastieken strandbal ophangen). Na een tijdje zouden de kraaien moeten 'vergeten' dat er op deze plek iets interessant te vinden was en zoeken ze een andere afleiding. Kraaien zijn niet zo snel bang, hebben een goed geheugen en zijn zeer intelligent. Dit zorgt ervoor dat dit gedrag heel moeilijk terug af te leren is.

Kraaien zijn echter niet zo snel bang, hebben een goed geheugen en zijn zeer intelligent in vergelijking met andere zangvogels. Dit zorgt ervoor dat dit gedrag bij kraaiachtigen heel moeilijk terug af te leren is. Als je naar buiten gaat en je klapt in je handen, dan vliegen de vogels vaak wel weg maar als je 5 minuten binnen bent, zijn ze er terug. De oplossing is een verstoring creëren waarvan de vogels de bron van deze verstoring niet kunnen achterhalen! Met dit idee in gedachten ontdekten collega’s volgende oplossing indien het gedrag hardnekkig blijft voortduren: Plaats een draagbaar radiotoestel in de buurt en koppel deze aan een verlengsnoer dat je tot binnen brengt. De stekker nog NIET insteken. Zet het volume van het toestel luid. Vanaf het moment dat de dieren aan het raam komen, steek je (ongezien) kortstondig (3 seconden) de stekker in het stopcontact. Door het plotse geluid verschikken de dieren en vliegen ze weg, maar ze hebben optisch niets kunnen waarnemen. Ze kunnen de bron van deze verstoring niet achterhalen. Als men dit enkele keren herhaalt, gaan de vogels die locatie als onbetrouwbaar beschouwen en blijven ze weg. Het is niet de bedoeling dat men het radiotoestel enige tijd laat spelen want dan treedt er gewenning op bij de dieren en zal er geen resultaat meer zijn.

Het ‘systeem’ is voor mensen die overdag niet thuis zijn of voor handige Harry ‘s, uit te rusten met een bewegingssensor. Let er natuurlijk wel op dat niet alle elektrische toestellen en bedrading tegen regen kunnen.

U zou ook contact kunnen opnemen met de firma Gregoire Distributions. Dit is een professioneel bedrijf dat zich bezig houdt met het op een diervriendelijke manier verdrijven van o.a. vogels. U kunt er bijvoorbeeld een apparaatje kopen dat de beweging van vogels detecteert en hierop een geluid produceert. Deze apparaten zijn echter niet goedkoop en werken natuurlijk niet selectief. Alle andere vogelsoorten zullen ook verjaagd worden.

Hopelijk biedt deze informatie voldoende ideeën om het probleem op te lossen. Kraaien zijn, in dit geval, spijtig genoeg zeer intelligente vogels waardoor er soms wat volharding, afwisseling en creativiteit nodig is om dit gedrag te doorbreken. 

 

Vechten tegen spiegelbeeld        

 Het gedrag dat u hier opmerkt is een typisch verschijnsel van territoriaal gedrag bij vogels dat vooral tegen het einde van de winter en in het voorjaar (het broedseizoen) voorkomt.  De vogel ziet in het venster zijn spiegelbeeld en beschouwt het als een mogelijke rivaal. Hij wil deze rivaal weg uit zijn territorium en wil hem in principe aanvallen. Hij begint dus tegen de ruit te tikken en fladderen. Iedere dag komt hij opnieuw controleren of de rivaal is teruggekomen.

 

Sommige vogels kunnen zich hier zeer ernstig mee kwetsen. De meest efficiënte oplossing is om de reflectie uit de ruiten weg te nemen. Zo denkt de vogel dat hij zijn rivaal heeft kunnen verjagen. Na een paar dagen zal hij ervan overtuigd zijn dat de rivaal wegblijft en zullen de ‘controles’ verminderen en dus het gedrag afnemen.

 

Hierbij enkele tips om de reflectie weg te nemen:

  • Vele vogels starten onderaan het raam en vliegen dan telkens wat hoger tegen het raam op. Plaats in dit geval een kartonnen strook onderaan, aan de buitenkant ruit. Hij ziet zijn spiegelbeeld niet meer en zal niet meer de behoefte voelen om tegen de ruit omhoog te vliegen.
  • Afhankelijk van het type glas (met echt spiegelglas lukt dit niet), kunt u bleke gordijnen langs de binnenkant dicht te schuiven zodat het 'spiegeleffect' van de ruiten verdwijnt.
  • U kunt ook huishoudfolie tegen de buitenzijde van de vensters kleven. Op deze manier wordt de reflectie weggenomen, maar het daglicht niet.
  • Een andere mogelijkheid is het ophangen van enkele stroken aluminiumfolie, linten of ballonnen. Ze wapperen in de wind en/of maken lawaai waardoor de vogel niet bij het raam durft te komen.
  • Een alternatief hiervoor is kleine windmolentjes in een bloempot voor het raam plaatsen. Hierdoor durven veel vogels niet al te dicht bij het raam te komen.

 

Wanneer de vogel zijn spiegelbeeld niet meer ziet zal ook hij na verloop van tijd niet meer op de ramen tikken. Nu is het probleem bij kraaiachtigen dat ze zeer slim zijn en snel snappen welke dingen effectief gevaarlijk zijn voor hen en welke dingen niet. Als je naar buiten gaat en je klapt in je handen, dan vliegen de vogels weg. Als je 5 min binnen bent, zijn ze er terug. De oplossing is een verstoring creëren waarvan de vogels de bron van deze verstoring niet kunnen achterhalen. Onderstaande tip kregen wij van een persoon die met hetzelfde probleem kampte.

 

“De oplossing die we hiervoor hebben bedacht kost geen geld en enkel wat moeite:

We raden de mensen aan om een draagbaar radiotoestel in de buurt te plaatsen en deze aan te koppelen op een verlengsnoer dat je tot binnen brengt. De stekker nog NIET insteken. Zet het volume van het toestel luid. Vanaf de dieren aan het raam komen, steek je (ongezien!!) kortstondig (3 seconden) de stekker in het stopcontact. Door het plotse geluid verschikken de dieren en vliegen ze weg. MAAR, ze hebben optisch niets kunnen waarnemen. Ze kunnen de bron van deze verstoring niet achterhalen. Als men dit enkele keren herhaalt, gaan de vogels die locatie als onbetrouwbaar beschouwen en blijven ze weg. Het is NIET de bedoeling dat men gewoon het radiotoestel enige tijd laat spelen want dan treedt er gewenning op bij de dieren en zal er geen resultaat zijn (cfr. Nest van Winterkoning in een vogelschrik).

Het ‘systeem’ is voor mensen die overdag niet thuis zijn, aan te passen met een bewegingssensor.

Er moet wel duidelijk gesteld worden dat men de veiligheidsvoorschriften i.v.m. het gebruik van elektriciteit en water (regen) moet naleven.”

 

Hoe langer het gedrag al plaatsvond, hoe moeilijker het ook weer af te leren is. Ik hoop alvast dat (een combinatie van) bovenstaande tips u snel van dit probleem verlossen.

 

Specifieker voor problemen op auto’s

-       Auto afdekken met doek

-       Lakens voor de ruiten spannen

-       Auto in garage zetten

-       Plastiek zakje rond zijspiegel binden

-       Heliumballon aan ruitenwissers knopen (kort touwtje gebruiken)

 

Bron : Inge Buntinx , Educatief- en projectmedewerker Vogelbescherming Vlaanderen vzw

Nick De Meulemeester, voc verantwoordelijke

Deel dit artikel